Advertisement

(18:30'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, koronavirüs kısıtlamalarının sıkılaştırılacağına ilişkin endişeler ve küresel bankalardaki kuşkulu işlemleri detaylandıran bir raporun ardından iki ayın en düşük seviyesine indi. ABD Hazine tahvilleri ve dolar güvenli liman alımlarından destek buldu.

ABD hisse senetlerinin göstergesi Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, emtia ve sanayi şirketlerinin kayıplara öncülük etmesi ile birlikte düşüşünü dördüncü güne taşıdı ve Şubat ayından bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. ve Citigroup Inc. hisseleri yüzde 4'ün üzerinde kayıplar yaşarken, Carnival Corp. ve American Airlines Group Inc. seyahat şirketlerindeki kayıpları hızlandırdı. Nikola Corp., kurucusunun düzenleyici kuruluş tarafından soruşturmaya alınması ve açığa satış yapanların elektrikli kamyon üreticisi bu şirketin yatırımcıları yanılttığı yönündeki ithamları ile sert düştü. Petrol fiyatları, Libya'nın petrol ihracatını yeniden artıracağını kaydetmesinin ardından değer kaybetti. Altın ve gümüş sert düştü.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu tarafından gerçekleştirilen yeni bir soruşturma, Deutsche Bank AG ve HSBC Holdings Plc'nin, ABD'nin bu finans kuruluşlarına ceza uygulamasına karşın, son 20 yılda "güçlü ve tehlikeli oyunculardan kâr elde etmeye devam eden" bankalar arasında yer aldığını kaydetti. Raporda belgelerin, 1999 ile 2017 yılları arasında, uluslararası denetim yetkililerinin olası para aklama ve diğer kriminal faaliyet olarak nitelediği 2 trilyon dolardan fazla işlemi detaylandırdığı belirtildi.

ABD'de Kovid-19'dan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 200,000'e yaklaştı ve eski Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Komiseri Scott Gottlieb, ülkenin sonbahar ve kış döneminde en az bir virüs dalgası ile daha karşılaşabileceğini kaydetti. Almanya'nın sağlık bakanı, kısıtlama önlemlerinin yakında Londra'yı da içine alacağı beklentilerinin arttığı bir ortamda, Avrupa'da koronavirüs vaka trendinin "endişe verici" boyutta olduğu uyarısında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump, 3 Kasım'daki seçimlerden önce Yüksek Mahkeme başkanlığı için belirlediği adayın onaylanmasını istediğini söyledi ve bu durum, Trump'ın en kırılgan üyeleri koruma çabaları dahilinde, Senato'daki Cumhuriyetçiler üzerindeki baskıyı artırıyor.

Charles Schwab Corp. baş küresel yatırım stratejisti Jeffrey Kleintop, "Belki diğer bir karantina dalgası göreceğimiz konusunda endişeler olabilir. ABD'de siyasi riskin artmakta olduğunu da görüyoruz," dedi ve "Finans kuruluşlarına daha fazla ceza uygulanacağı endişeleri de olabilir ve bu durum kâr tahminlerini olumsuz etkileyebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Spekülatif yatırımcıların ABD teknoloji hisselerinin görünümü konusundaki beklentileri kötüleşiyor. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, Nasdaq-100 mini vadelilerindeki pozisyonlanma Nisan 2008'den bu yana en en güçlü aşağı yönlü beklentiyi işaret ediyor. Hızlı yükseliş gösteren teknoloji hisseleri, BTIG LLC stratejisti Julian Emanuel'e göre, opsiyon bahislerinde halen görülen süregelen iyimserlik normalleşene dek baskı altında kalmaya devam edebilir.

Piyasalarda son durum

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi New York saati ile 11:!2'de yüzde 2.2 aşağıdaydı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 3.2 düştü.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.8 sıçradı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.8 düşerek 1.1749 seviyesine indi.

*Japon yeni dolar karşısında değişmeyerek 104.57 seviyelerinde kaldı.

Tahvlller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan düşerek yüzde 0.66 seviyesine indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan düşerek eksi yüzde 0.53 seviyesine geriledi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan kayıpla yüzde 0.156 seviyesine düştü.

Emita

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 4.6 düşerek varil başına 39.21 dolara indi.

*Altın yüzde 2.5 değer kaybederek ons başına 1,901.72 dolara geriledi.

*Gümüş yüzde 8 kayıpla ons başına 24.63 dolara düştü.