Dolar, yatırımcıların küresel politika yapıcılar tarafından açıklanan ekonomik ve finansal teşvik önlemlerinin etkililiğini değerlendirmesiyle kazançlarını genişletti. Çoğu hisse senedi volatil işlemlerde geriledi.

Euro ve ABD hisse senedi vadelileri Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ekonomiye ve sermaye piyasalarına destek için güçlü teşvik açıklamasının ardından ilk işlemlerde yükseldi. Sonrasında iyimserliğin azalarak yatırımcıların küresel resesyonu hiçbir şeyin durduramayacağını düşünmesiyle birlikte kazançlarını geri verdi. Pİyasadaki stresten dolayı sık sık yatırımcıların sığınağı olan yen de geriledi. Yenin düşüşünde dolara yönelik sıra dışı talep etkili oldu. Dolar üç yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesinde seyrediyor. Asya hisse senetleri genellikle ekside seyrederken Avrupa vadelileri düştü. Tahvil faizleri yükseldi.

Avustralya Merkez Bankası (RBA) politika faizini yüzde 0.25'e indirdi ve Japonya'ya benzer bir faiz kontrolüne geçti. Avustralya 10 yıllıklarının faizi 128 baz puan ile rekor artış kaydetti. Sonrasında bir miktar azaldı.

Güney Kore Wonu yüzde 3 düştü. Filipinler hisseleri piyasaların tartışmalı kapanmanın ardından yeniden açılmasıyla yüzde 24 düştü.

AMB pandeminin etkileriyle mücadele etmek için 750 milyar euroluk (820 milyar dolar) geçici bir varlık alım programı açıkladı. Fed para piyasası yatırım fonlarını desteklemek için bir program başlattığını duyurdu. ABD hisseleri yatırımcıların resesyona odaklanmasıyla düştü. 18 yılın düşüğüne gerileyen Petrol, Çarşamba günkü yüzde 24'lük kaybının bir kısmını geri aldı.

Hong Kong'da Manulife Asset Management küresel makro stratejisti Sue Trinh, "Bu iyi bir başlangıç ve sahip oldukları araçlarla atılmış doğru yönde bir adım. Ancak yine de daha fazlasını yapabilirler. Doların en fazla ihtiyaç duyulduğu yerlere ulaşması için çok daha fazla dolar likiditesi gerekiyor. Şu anda piyasalar yeterli olmadığını söylüyor. Bundan daha fazlasını görmemiz gerekli." dedi. 

AMB'nin paketi merkez bankalarının özel sektör ve Hazine tahvilleri almasına ve daha fazla varlığı dahil etmesine imkan tanıyor. Tüm dünyada politika yapıcılar geçen haftalarda ekonomilerini koruma yönünde adımlar attılar. Ancak yatırımcılar, sağlık krizi yakın zaman zirve göreceği yönünde pek işaret vermezken, bu adımlardan fazla etkilenmedi.

Hisse senetleri

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1 yükselişle kapandı.
S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 2.8 düştü. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 5.2 geriledi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 2.6 azaldı.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 düştü.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 1.9 azaldı.

Döviz

Yen yüzde 0.7 düşüşle dolar karşısında 108.87 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.5 düşüşle 7.1119'dan alıcı buldu.
Sterlin/dolar paritesi yüzde 0.7 ekside 1.1522 oldu.
Avustralya Doları yüzde 3.4 azalarak 55.83 ABD Centi'nden işlem gördü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 düşüşle 1.0908'e geldi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan düşüşle yüzde 1.23 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 28 bp yükselerek yüzde 1.49 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 13 yükselerek varili 23 dolardan alıcı buldu.
Altın yüzde 0.5 ekside onsu 1,477.89 dolara geldi.

Advertisement