Advertisement

Fed Başkanı Jerome Powell'ın ekonomik toparlanmaya ilişkin belirsizliğe vurgu yapmasının ardından dolar, önemli piyasa paraları karşısında tırmanırken, Asya hisseleri, ABD ve Avrupa hisse vadelileri Perşembe günkü işlemlerde düştü. ABD Hazine tahvilleri yükseldi.

Asya hisse senedi göstergesi bir haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Hong Kong, Güney Kore ve Avustralya kayıplara öncülük etti. S&P 500 Endeksi vadelileri yüzde 1 civarında geriledi. ABD hisse göstergesi, Çarşamba günü, Powell'ın politikanın genişleyici kalacağını söylerken ekonomik faaliyetlerdeki toparlanma temposunun büyük bir ihtimalle yavaşlayacağı uyarısında bulunmasının ardından yükselişini silerek seansı ekside tamamladı. Apple Inc. ve Facebook Inc. gibi teknoloji devlerinde görülen gerileme endeks üzerinde baskı oluşturdu. Offshore yuan geri çekildi.

ABD Hazine tahvillerinde getiri eğrisi, Powell'ın, Fed'in piyasaları destekleyen aylık tahvil alımlarına ilişkin yeni yaklaşımıyla detaylandırmaması sonrasında Çarşamba günü hafifçe dikleşti. Bazı traderlar daha uzun vadelileri hedefleme yönündeki planlara ilişkin sinyal bekliyordu.

GSFM yatırım stratejisti Stephen Miller, "Yeni bir önlem olmaması risk piyasalarını biraz şaşırttı. Ben bunun mali destek yokluğunda saklı kalan sabırsızlığın bir işaret olduğundan kuşkulanıyorum." dedi.

Fed yetkilileri son haftalarda ABD toparlanmasının büyük ölçüde ülkenin koronavirüsü kontrol etme kabiliyetine bağlı olduğunu ve iş gücü ile gelirleri desteklemek için daha fazla mali teşvik gerektiğini belirtiyordu.

Powell, "Toparlanma genel olarak beklenenden daha hızlı ilerledi. İlerideki patika hala çok belirsiz." dedi. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 3 Kasım'daki ABD başkanlık seçimi öncesindeki son toplantısını gerçekleştirdi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) varlık alımlarını ve tahvil faiz hedeflerini korudu. Sırada Endonezya Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) politika kararları var.

New York'ta işlem gören petrolün varili 40 doların altına geriledi. Altın düştü.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13:47'de yüzde 1.1 düştü. Endeks Çarşamba günü yüzde 0.5 geriledi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.4 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.6 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 azaldı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.3 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.1 düştü.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 1 geriledi.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.5 düşüşle 1.1757'den işlem gördü.
Yen dolar karşısında yüzde 0.1 ekside 105.09'dan alıcı buldu.
Offshore yuan yüzde 0.5 değer kaybederek 6.7773'e geriledi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.67'ye geriledi.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi yüzde 0.85'e indi.

Emtia

WTI petrol yüzde 1.4 düşüşle varili 39.59 dolara düştü.
Altın yüzde 1 düşüşle ons başına 1,939.24 dolardan işlem gördü.