Advertisement

Hisse senetleri ve ABD hisse vadeli kontratları, Pazartesi günkü işlemlerde Avustralya'dan ABD'ye birçok ülkede artan koronavirüs vakalarıyla ilgili endişeleri bir tarafa bıraktı. Ancak düşük işlem hacimleri piyasaya güçlü bir inanç olmadığını işaret ediyor. Altın fiyatları yükseldi.

S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 1'lik kaybını geri alarak Asya seansı esnasında tırmandı. Asya Pasifik endekslerinin birçoğu yükseldi. Hong Kong, Çin'in ulusal güvenlik yasasına ilişkin son adımının ardından geriledi. ABD Hazine tahvilleri ve dolar fazla değişmedi. New York'ta işlem gören ham petrolün varili 40 doların altında seyretti.

Avustralya hisseleri ve doları, yeni vakalar nedeniyle kalabalık Victoria eyaletinde kısıtlamaların sıkılaştırılmasının ardından ilk işlemlerdeki kayıplarını geri aldı. ABD'de California'da rekor sayıda yeni vaka açıklandı ve Florida'da enfeksiyonları haftalık ortalamasının üzerine sıçradı. Ancak Pekin'deki salgın kaybolmuş gibi görünüyor.

Hükümetler bir yandan Kovid-19'un yayılmasını kontrol altına almaya çalışıp diğer yandan büyümeyi sağlamak için koronavirüs önlemleri ve seyahat kısıtlamalarını kademeli olarak kaldırırken, piyasalar kırılganlığını koruyor. Çin hafta sonu ulusal güvenlik yasası teklifinin detaylarını açıkladı. Buna göre Çin, Hong Kong vatandaşlarını geniş tanımlı suçlardan doğrudan yasal takibe alabilecek.

AMP Capital Investors Ltd. küresel yatırım stratejisti Shane Oliver, "Hisseler teknik olarak hala aşırı alım bölgesinde ve olası bir düzeltme ya da konsolidasyona karşı kırılgan. Ancak biz bunu yükseliş trendinde bir ara olarak görüyoruz. İkinci dalga korkusu devam ediyor." dedi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13:31'de yüzde 0.7 yükseldi. Endeks Cuma günü yüzde 0.6 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 geriledi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi fazla değişmedi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 tırmandı.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.7 düştü.

Döviz

Yen dolar karşısında 106.90 seviyesinde fazla değişmedi.
Offshore yuan 7.0702'de yatay seyretti.
Avustralya Doları yüzde 0.6 yükselişle 68.73 ABD Centi oldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1195'ten işlem gördü.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.69'da kaldı.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.86'da değişmedi.

Emtia

WTI petrolün varili 39.83 dolardan yatay seyretti.
Altın yüzde 0.4 tırmanarak onsu 1,751 dolar oldu.