Advertisement

Traderların koronavirüs salgınının ekonomiye ve şirketlere etkilerini değerlendirmesiyle, ABD hisse vadelileri geriledi ve Asya hisseleri kazançlarını geri verdi.

Ham petrol Perşembe günkü yüzde 22'lik kazancının bir kısmını geri verdi. ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve Suudi Arabistan'ın üretim kısıntısına gideceğini açıklaması petrol fiyatlarını desteklemişti. Avustralya ve Hon Hong'da hisse senetleridüştü, Güney Kore'de dalgalı seyretti. Japonya hisseleri erken işlemlerdeki kazançlarını geri vererek yönünü aşağı çevirdi. S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 1 civarında düşüş kaydetti. Yeni koronavirüs ortaya çıktıktan dört ay sonra tüm dünyada 1 milyon kişiyi enfekte etmiş durumda. Yen dalgalandı ve euro geri çekildi.

Tüm dünyada birçok ülkede karantinaların devam etmesi beklenirken ekonomik veriler etkisinin derinliğini gösteriyor. ABD'de geçen iki haftada neredeyse 10 milyon kişi işini kaybetti. Bu rakam tüm 2008 - 2009 resesyonunda kaybedilen iş gücünden daha fazla.

Franklin Templeton hisse senedi birimi yöneticisi Stephen Dover, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta "Enfekte sayısında ve ölümlerde zirve görmeden piyasada gerçek bir toparlanma olmayacak. Bu belirsizliği atlatmadan volatilite yüksek kalmaya devam edecek." dedi.

Aynı zamanda virüs şirket bilançoları üzerinde de baskı oluşturmayı sürdürüyor. American Airlines Group In. Ağustos sonuna kadar uluslararası uçuşları durduracak. Koronavirüs normal şartlarda yoğun geçen yaz sezonu seyahat talebinde sert düşüşe neden oldu. Banco Santander SA 2019 son temettüsünün ödemelerini iptal edecek ve ekonomik etkiler netlik daha fazla kazanana kadar bu yılki tüm ödemeleri erteleyecek.

Petrol, Trump'ın üretim kısıntısına ilişkin bir anlaşmaya aracılık ettiği yönündeki iddiasına ilişkin kuşkuların güç kazanmasıyla geri çekildi.

Singapur'da CMC Markets stratejisti Margaret Yang, "Rusya ve Suudi Arabistan için bir üretim kısıntısı anlaşmasına varmak kolay değil. Çünkü mümkün olsaydı Mart'ta yaparlardı. Petrolde Perşembe günkü hareket, temel görünümde somut bir iyileşme olmadan sadece teknik bir hareket olabilir." dedi. 

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 05:15'te yüzde 1.2 düştü. Endeks Perşembe günü yüzde 2.3 yükseldi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.5 düştü.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.3 geriledi.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.6 azaldı.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 düştü.

Döviz

Yen yüzde 0.1 düşüşle dolar karşısında 108.01 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.1 düşüşle 7.0969'dan alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 ekside 1.0850 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.59'da fazla değişmedi.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi yüzde 0.77'de kaldı.

Emtia

WTI petrol Perşembe günü yüzde 22 yükselmesi sonrasında yüzde 4.8 düşüşle varili 24.11 dolar seviyesinden işlem gördü.
Altın yüzde 0.1 düşüşle onsu 1,612.33 dolardan alıcı buldu.