Advertisement

Yatırımcıları savunmasız yakalayabilecek fazla bir sürpriz olmamasıyla birlikte dikkatler mali paketin eninde sonunda ne kadarının Kongre'den geçebileceği ve Biden'ın bazı vergileri artırmak istediği konularına döndü.

Biden'ın teklifi hanehalkına daha doğrudan yapılacak yeni bir harcama dalgasını, işsizlik haklarının artırılmasını ve aşılama ile virüs test programlarının genişletilmesini içeriyor.

S&P 500 Endeks vadelileri düşerken, Asya'da Güney Kore hisse senetleri düşük performans gösterdi. Avustralya hisseleri yükseldi. Trump yönetiminin Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi Corp.'u ordu ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle kara listeye almasından dolayı şirketin hisseleri sert düştü. Kara listeye alınan bir diğer Çinli şirket China National Offshore Oil Corp.

Fed Başkanı Jerome Powell politika yapıcıların enflasyonda rahatsız edici sinyaller görmedikleri sürece faiz artırmayacağını söyledi. New York'ta işlem gören petrol teşvik umutlarıyla 10 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Bu haftaki hızlı düşüşünden hızlı toparlanan Bitcoin, 39 bin dolar civarında işlem gördü.

Biden "Amerikan Kurtarma Planı"nı açıklarken, diğer yandan koronavirüs kaynaklı can kayıpları rekor seviyelere ulaştı. Yerel hükümetler kış aylarında pandeminin yayılmasını engellemek için karantina önlemlerini genişletiyorlar. Ayrıca Biden'ın teklifinde 15 dolarlık minimum federal ücret teklifi var.

Yatırımcılar riskli varlıklardaki ralli sekteye uğramadan tahvil faizlerinin ne kadar yükselebileceğini tartışıyorlar. Bu yıl ekonomik toparlanma bekleyen traderlar, kısmen ABD'den daha fazla mali harcama ve aşıların pandeminin kontrolünde etkili olacağı beklentileriyle, yüksek hisse senedi değerlemelerine müsamaha gösteriyorlar.

Powell, faiz artırımının "yakın bir zamanda olmayacağını" ve politika yapıcıların tahvil alımlarının azaltılması yönündeki herhangi bir kararını "çok önceden dünyaya haber vereceğini" söyledi. Powell'ın konuşmasıyla birlikte tahvil getiri eğrisi dikleşti ve başa baş oranları tırmandı.

Çin'de Nisan'dan bu yana ilk Kovid-19 ölümü kaydedildi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13.30'da yüzde 0.3 düştü. Endeks Perşembe günü yüzde 0.4 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.7 düştü.
Hang Seng Endeksi fazla değişmedi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 geriledi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.7 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.5 azaldı.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
Yen dolar karşısında 103.76'dan işlem gördü.
Offshore yuan 6.4667'de tutundu.
Euro/Dolar paritesi 1.2148'den alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan düşüşle yüzde 1.10 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 1.09'a geriledi.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.2 düşüşle 53.46 dolar oldu.
Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,851.28 dolara tırmandı.