Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL kurunun tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından yurt içi piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal'ın yılın son enflasyon raporunda vereceği mesajlara odaklandı.

TCMB Başkanı Uysal yılın son enflasyon raporu sunumu 28 Ekim'de yapacak.

Temmuz'da yapılan enflasyon raporu sunumunda bankanın 2020 için enflasyon beklentisi yüzde 8,9'a çıkarılmıştı. Uysal sunumunda yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha da belirginleşeceği vurgusunu yapmıştı.

Bir önceki enflasyon raporundan bu yana geçen dönemde kurda artış görülürken, enflasyon beklentileri de bozuldu. İşte yılın son enflasyon raporu öncesinde bilmeniz gerekenler...

1- Kurda artış hızlandı

Önceki enflasyon raporundan bu yana Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybı hız kazandı. Temmuz ayının sonundan bu yana dolar/TL kuru küresel piyasalardaki fiyatlamalar ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle yükseliş ivmesine girdi. Ekim ayının sonunda kurda artış hızlanırken, dolar/TL kuru 8 seviyesini de aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

2- Enflasyonda yatay seyir

Kurda artış hızlanırken Temmuz ayı sonrasında tüketici fiyat endeksindeki yıllık artışın yatay bir seyir izlediği görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 11,76 olurken, Ağustos ve Eylül aylarında sırasıyla yüzde 11,77 ve yüzde 11,75 olarak gerçekleşti.

3- Enflasyon beklentileri bozuluyor

Enflasyonda yatay seyir görülürken enflasyon beklentilerinin ise bozulduğu görülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın düzenlendiği ve piyasa beklentilerini yansıtan beklenti anketinde Temmuz'da yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 10,22 olurken, Ekim ayındaki ankette bu beklenti yüzde 11,76'ya çıktı.

4- 2 yılın ardından gelen faiz artışı

Temmuz ayında yayınlanan enflasyon raporu öncesinde para politikasında faiz indirimleri patikası izlenirken, bu dönemden sonra para politikasında farklı yönde kararlar alındı. Eylül ayında Merkez Bankası politika faizini 2 yılın ardından artırdı. Banka politika faizini 200 baz puan artışla yüzde 10,25'e çekti. Ekim ayında ise banka politika faizini sabit tutarken, likidite sıkılaştırma adımlarının üst sınırını belirleyen geç likidite penceresini 150 baz puan artışla yüzde 14,75'e çıkardı. Bu hamlelerin etkisiyle ağırlıklı fonlama maliyeti yüzde 13 sınırına dayandı.