Advertisement
HABERLER ABONE OL

1- Faizi sabit tutan Merkez Bankası yaz aylarında enflasyonda oynaklık bekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasa beklentilere paralel olarak faizi yüzde 19 seviyesinde sabit tutarken, daha önce metne eklenen sıkı duruş vurgusunu korudu. Karar metninde enflasyona ilişkin değerlendirmeler öne çıktı. Metinde yaz aylarında enflasyonda oynaklık görülebileceğine dikkat çekildi.

2- Powell: Riskleri izliyoruz

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi'ndeki iki günlük maratonun son gününde enflasyonla ilgili mesajlar verdi.

Powell, enflasyonun rahatsız edici seviyelere gelmesine rağmen Fed'in ABD ekonomisini destekleyici nitelikteki duruşunu savundu.

Powell, ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'ndeki sunumunda enflasyonun hedef seviye olan yüzde 2'nin üzerinde seyretmesinin ekonominin yeniden açılmasına bağlı bir şok olduğunu söyledi ve "Elbette biz de bu durumdan memnun değiliz" diye konuştu.

3- ABD'de enflasyon yine %5'in üzerinde

ABD'de enflasyon Haziran ayında beklentilerin üzerinde bir artışla yıllık yüzde 5,4 olarak gerçekleşirken aylık bazda yüzde 0,9 oldu. ABD'de enflasyon en son Ağustos 2008'de yüzde 5,4 olarak gerçekleşmişti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi enflasyonun yıllık yüzde 4,9, aylık ise yüzde 0,5 artış kaydedeceği yönündeydi.

ABD'de enflasyon Mayıs ayında ise beklentileri aşarak yıllık yüzde 5, aylık yüzde 0,6 olarak gerçekleşmişti.

4- Faizi sabit tutan Kanada varlık alımlarını azaltma kararı aldı

Yeni Zelanda'nın varlık alımını azaltmasının ardından dikkatlerin çevrildiği Kanada Merkez Bankası'ndan da yine varlık alımını azaltma kararı çıktı.

Kanada Merkez Bankası politika faizini yüzde 0,25'te sabit tutarken, varlık alımlarını haftada 2 milyar Kanada dolarına (1,6 milyar dolar) indirdi.

Kanada Merkez Bankası yetkilileri önceki yönlendirmelerine paralel olarak gelecek yılın ikinci yarısından önce faiz artışı beklenmediğine işaret etti.

5- Fed/Bullard: Varlık alımı azaltımı için doğru zamandayız

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, salgın döneminde uygulamaya konan parasal desteklerin geri çekilmesi için doğru zamanın geldiğini söyledi.

Wall Street Journal’e verdiği bir röportajda, “Ekonominin yüzde 7 büyümesi ve salgının her geçen gün daha iyi bir şekilde kontrol altına alınmasıyla acil durum önlemlerinin geri çekilmesi için doğru zaman” diyen Bullard, varlık alımının azaltılması için iyi bir durumda olduklarını belirtti.

Federal Açık Piyasa Komitesi üyeleri hazır olduğu zaman hareket için hazır olduklarını belirten Bullard, “Bunu çok dikkatli ve yumuşak bir şekilde yapmak istiyoruz ama varlık alımının azaltılması için iyi bir durumdayız. Bunu hemen yarın yapmamıza gerek yok ama harekete geçmek için iyi bir durumdayız” dedi.

6- Yeşil Mutabakat çalışma grubu oluşturuldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Yeşil Mutabakat Eylem Planı"na ilişkin genelge yayımlayarak, eylem planının uygulanmasını takip etmek ve gerekli koordinasyonu sağlamak üzere "Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu" oluşturulduğunu duyurdu.

7- Almanya'da sel felaketi

Almanya'da yıllardır en fazla toplu can kaybının görüldüğü sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 100'ü, kayıpların sayısı ise bini aştı.